Plasdras vogels met de D800

Bij een heel mooi plasdrasgebiedje in de buurt heb ik eens lekker mijn Nikon D800 kunnen uitproberen op de vogels, uiteraard in combinatie van de Nikon AF 300mm f/4 ED en de Kenko Teleplus Pro 300 DGX 1.4x converter. Op de fullframe camera (in Nikon taal: FX) heb je dan dus “slechts” een 420mm f/5.6 teleobjectief, maar dat blijkt dus geen enkel probleem te zijn.

420mm, 1/1250s bij f/5.6 en iso 220

420mm, 1/1250s bij f/5.6 en iso 220

Bovenstaande foto van de Grutto laat voor mij direkt zien dat een FX camera iets extras biedt wat moeilijk is te omschrijven vind ik. Het zit hem in de kleine dingetjes, zoals dynamiek, kleuren, microdetails, en de kneedbaarheid van het raw bestand. Grappig genoeg hoef ik eigenlijk juist minder nabewerking te doen vergeleken met de D7100.

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 320, +2/3 stop compensatie

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 320, +2/3 stop compensatie

De Tureluur hierboven zat nog best ver weg, maar door de enorme resolutie van de D800 heb je ruimte genoeg om te snijden, zeker voor webgebruik. Alle foto’s zijn geschoten vanaf statief, dat statief stond regelmatig met 1 poot in de blubber en moest dus thuisgekomen ook onder de douche!
Ook kwa ruis heb je veel meer ruimte, zeker als er niet veel gecropt hoeft te worden want dan wordt de ruis door het verkleinen al veel minder.

420mm, 1/800s bij f/6.3 en iso 500, +2/3 stop compensatie

420mm, 1/800s bij f/6.3 en iso 500, +2/3 stop compensatie

Gelukkig was het mooi licht, dus de ISO hoefde niet ver omhoog, bovenstaande Grutto zat in een wat donkerder hoekje op de plasdras met de mooie groene walkant weerspiegeld in het water, en hier gebruikte ik ISO 500.
Omdat de D800 een ander oculair heeft als de D7100 (rond i.p.v. vierkant), kan ik ook mijn oude hoekzoeker niet gebruiken, deze moet ik nog inruilen voor het ronde model. Ik moest me dus wel in wat bochten wringen om toch door de zoeker te kunnen kijken bij sommige foto’s!

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 360, +1/3 stop compensatie

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 360, +1/3 stop compensatie

Ook Kluten waren volop aanwezig, de meesten te ver weg maar deze Kluut kwam even voorlangs zetten, druk foeragerend. Bij een aantal foto’s was het niet mogelijk om laag over het water te fotograferen, simpelweg omdat de walkant vol met hoge begroeing staat. Maar als de vogels op afstand zitten is de hellingshoek toch niet al te groot en toont het geheel wel mooi laag.

420mm, 1/1000s bij f/5.6 en iso 250, +2/3 stop compensatie

420mm, 1/1000s bij f/5.6 en iso 250, +2/3 stop compensatie

Tot mijn verrassing dook ook opeens de Kleine Plevier op, een klein vogeltje vergeleken met Kluut, Grutto en Tureluur. Deze soort blijft gelukkig af en toe even stilstaan, dan tikken ze snel met een pootje op de grond, net als de Kievit, en dan vissen ze weer een wormpje uit de modder. Dat maakt het scherpstellen weer makkelijker en je zou bij dit soort vogels ook makkelijk een wat langere sluitertijd kunnen gebruiken.

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 450

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 450

Dat kan niet bij de Tureluur, want deze loopt continu door het water te foerageren en de kopbewegingen zijn snel, dus wil je die bevriezen dan heb je echt een korte sluitertijd nodig. Op bovenstaande foto weer de mooie groene reflectie in het water, hetgeen een speciale sfeer geeft vind ik.

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 450

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 450

Ook kwamen er regelmatig Witte Kwikstaartjes voorbij, op een gegeven moment zag ik door de verrekijker twee mannetjes flink stoeien met elkaar, prachtig om te zien, helaas te ver weg om goed vast te leggen, dus heb ik het schouwspel maar door de verrekijker gevolgd. Bovenstaand kwikstaartje is materiaal aan het verzamelen voor het nest of voor de kleintjes denk ik, prachtig om te zien hoe het bekkie steeds voller kwam te zitten.

Als laatste foto nog twee Grutto’s, niet allebei scherp, dat komt natuurlijk ook door de kleinere scherptediepte van de FX camera, maar de setting is wel mooi zo vind ik.

420mm, 1/1250s bij f/5.6 en iso 220

420mm, 1/1250s bij f/5.6 en iso 220

In ieder geval ga ik de komende tijd nog wel vaker daar fotograferen, want er zit van alles en als je maar lang genoeg wacht komen de beestjes wel voor de lens.
Ook ben ik weer verbaasd over de beeldkwaliteit van mijn oude Nikon AF 300mm f/4 ED i.c.m. de converter. Ik vind het geweldig dat ik nu alle oude Nikon lenzen die vaak voor een bescheiden bedrag op Marktplaats te koop zijn kan gebruiken op mijn D800. Ook mijn oude Nikon AF 80-200 D f/2.8 ED lens werkt perfekt op de D800, en deze lens heb ik een paar jaar terug voor net iets meer dan driehonderd euro op de kop getikt mét een jaar garantie. De nieuwe 70-200 f/2.8 VR kost bijna twee mille! De AF is natuurlijk sneller, er is beeldstabilisatie maar kwa scherpte doen de lenzen niet voor elkaar onder en kwa gewicht is de nieuwe zelfs zwaarder. Kortom: de ouwetjes doen het nog best…☺️

6 thoughts on “Plasdras vogels met de D800

 1. Hallo,

  Ik neig ook naar de aanschaf van een D800, gebruik momenteel een Nikon 300mm F/4 AF-S (non-VR) met 1.4 en 1.7 TC. Op dit objectief schroef ik een D7100 (voorheen D300s). Mijn doel is voornamelijk vogelfotografie.
  Uw foto’s zijn van erg goede kwaliteit wat ik in mijn foto’s ook graag wil laten zien. Nu heb ik veel last van ruis en onscherpte bij weinig licht en grotere afstanden.

  Met vriendelijke groet,

  (14-jarige) Matthijs

  1. Beste Matthijs,

   dank voor je reaktie, ik heb je foto’s bekeken en ik vind ze er over het algemeen heel goed uitzien. Mooie landschapsplaten, ook prima vogel foto’s vanaf lekker laag standpunt, mooi hoor.
   Maar verkijk je niet op een fullframe body! Je hebt het over ruis en onscherpte bij wienig licht en grotere afstanden, de ruis zal bij de D800 wel minder zijn maar de afstand wordt in feite nog groter want je verliest de 1.5x beeldhoekverkleining!
   Kortom, je zult toch echt dichterbij moeten zien te komen, want ook bij de D800 krijg je ruis als de vogel heel klein in beeld is en je enorm ver moet croppen om nog een aardig plaatje te laten zien.

   Sukses!
   groeten, Frank

 2. Zo wat ben je enthousiast, aanstekelijk hoor! Prachtige foto’s heb je gemaakt van hele fijne soorten…waar is dat gebied?
  Wel een afknapper dat de hoekzoeker er niet oppast…ik heb een heb een hele goede van Nikon. maar niet voor de ronde zoeker.

  groet Wil

 3. Mooi artikel weer en volop genieten van de leuke foto’s ! Knap hoe jij steeds weer dichtbij de vogels komt en ze ook nog eens netjes kan vastleggen op beeld. Droom ik al enkele jaren over…
  Maar goed, ik zie dus echt wel dat je met een full-frame camera meer “speelruimte” hebt om te croppen, inderdaad minder ruis zichtbaar bij uitgesneden foto’s. Daar heb ik erg veel last van op mijn crop camera, tenzij ik onder de ISO400 blijf maar hoe vaak kan je daarvan in ons koele kikkerlandje gebruik van maken ? 😉
  Ik ben dan ook al geruime tijd aan het nadenken om de “grote overstap” te maken van Pentax naar Nikon of Canon. Enkel het prijskaartje, wat vaak astronomisch hoog is, weerhoud mij er momenteel nog van om over te stappen.
  Maar wie weet, ooit…

  1. dank voor je reaktie Kirstin.
   Momenteel bieden alleen Nikon, Canon en Sony de mogelijkheid om fullframe te gaan, Pentax blijft nog bij geruchten.
   Als je moet overstappen betekent dit ook dat je nieuwe lenzen moet hebbem, in dat geval zou ik kiezen voor Nikon of Canon, omdat bij deze merken een zeer groot aanbod is op de 2e hands markt. Je kunt al een redelijk recente occasion fullframe body aanschaffen voor rond de duizend euro, er komt natuurlijk steeds meer keuze. Het blijft natuurlijk veel geld…..

   grt, Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *