Fitis

Op dit moment is het een waar feest van zangvogeltjes in de waterleidingduinen, en de laatste paar dagen heb ik me toegelegd op het tweelingbroertje/zusje van de Tjiftjaf, nl. de Fitis.

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 160

420mm, 1/1000s bij f/6.3 en iso 160

De twee soorten lijken heel sterk op elkaar, maar de zang is een wereld van verschil. Waar de Tjiftjaf niet veel verder komt dan minuten lang “tjif tjaf tjif tjaf etc.” te roepen, maakt de Fitis er een mooi liedje van. Het is een klein geelbruin vogeltje en zit vrijwel geen minuut stil.

420mm, 1/800s bij f/5.6 en iso 360

420mm, 1/800s bij f/5.6 en iso 360

Bovendien is de vogel vrij schuw, dus hoe krijg je zo’n klein beestje dan nog een beetje knap op de foto? Dat kan zoals bij bovenstaande foto door zelf schuil te gaan achter een struik en door die struik heen te fotograferen, hier had ik erg veel geluk mee. De goudbruine achtergrond komt van andere struiken die wat verder stonden (duindoorn) en geven een mooie kleurenharmonie met dit prachtige vogeltje.

420mm, 1/800s bij f/6.3 en iso 360

420mm, 1/800s bij f/6.3 en iso 360

Een andere methode is om in een schuiltentje te gaan zitten bij wat struikjes waar de Fitis regelmatig komt posten, en dat resulteerd in bovenstaande foto waar het vogeltje zich niet helemaal wilde vertonen….
Kenmerkend gedrag voor de Fitis is dat ze vaak wat lager in een struik landen en dan vervolgens in het struikje van takje op takje springen om een steeds betere uitkijkpost te vinden. En intussen maar zingen…☺️

420mm, 1/800s bij f/5.6 en iso 400

420mm, 1/800s bij f/5.6 en iso 400

Het mooiste is natuurlijk als je niet de lucht als achtergrond hebt, omdat die vaak veel lichter is dan de vogel, zoals bij onderstaande foto goed te zien is. Dit is geen tegenlicht, maar gewoon een heel erg lichte lucht, maar de groene verse blaadjes aan de struik geven het geheel wel weer wat flair vind ik.

420mm, 1/1000s bij f/5.6 en iso 220, +1 stop compensatie

420mm, 1/1000s bij f/5.6 en iso 220, +1 stop compensatie

Alle foto’s zijn gemaakt met de Nikon D7100 en mijn Nikon 300mm f/4 ED met de Kenko 1.4x telepro plus dgx converter. Deze combi is echt topscherp, zelfs bij volle lensopening (f/5.6 is dat dan), en erg draagbaar. Het nadeel van de oude lens is de trage scherpstelling, die wil nog wel eens te laat zijn bij aktieve vogeltjes in struikjes…?
Als laatste nog een exemplaar welke uit volle borst zat te zingen, een heerlijk geluid en als je een dezer dagen door de Amsterdamse Waterleidingduinen wandeld zul je de zang ook veelvuldig horen!

420mm, 1/800s bij f/5.6 en iso 320

420mm, 1/800s bij f/5.6 en iso 320

6 thoughts on “Fitis

 1. Dag Frank,
  Eerlijk gezegd ben ik een beetje jaloers op je foto’s, ha, ha. De afgelopen weken heb ik het ook geprobeerd vogels in het duin te fotograferen wat niet goed gelukt is. Ik zit toch te denken aan een schulltentje maar voel me dan een beetje verlegen om die neer te zetten. Er zijn nu ook volop nachtegalen, grasmussen enz. Ik blijf proberen. Jij hebt erg mooie foto’s gemaakt, fijne scherpte en kleuren. Dat doorkijkje vind ik ook erg grappig!

  groet Willie

  1. Dank voor je complimenten Willie, ik moet eerlijk zeggen dat ik de schuiltent methode niet véél meer kans op succes vind bieden, dus voorlopig blijf ik gewoon goed luisteren tijdens het lopen en probeer gecamoefleerd door andere struiken de vogeltjes te fotograferen. Omdat je in beweging bent heb je toch meer kans op succes!

   grt, Frank

 2. Dag Frank, een prachtige reeks heb je gemaakt van de Fitis. Scherpe foto’s en mooie setting.
  De lens is mij inmiddels ook bekend heb hem ook aangeschaft en met de converter die ik al had geeft dat genoeg mm om vogels te fotograferen.
  Het scheelt inderdaad een pak aan gewicht in vergelijking met de oude 300 mm.
  Groeten,
  Roos

  1. Dank je wel Roos!
   Ik denk wel dat je refereert aan de nieuwe Nikon 300mm f/4 AFS VR lens, deze weegt inerdaad erg weinig. Ik heb sterk overwogen om deze lens te kopen, maar vind dat mijn oude 300 f/4 zulke goed scherpe foto’s levert dat het moeilijk is om het prijskaartje van tweeduizend euro voor deze nieuwe lens te verantwoorden….
   Maar wie weet, goed te horen dat je tevreden bent over de kwaliteiten!

   grt. Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *