Pestvogel

Bijna ieder jaar, ergens in de winter, is vogel fotograferend Nederland in opwinding want…. de Pestvogel is weer in het land!
Meestal het noorden van het land, want de vogels trekken naar het zuiden wanneer het in hun normale leefgebied te koud wordt. Meestal zijn dit kleine groepjes van tientallen vogels, maar het is voorgekomen dat er ware invasies waren van vele duizenden exemplaren.

In ieder geval wil iedere vogel fotograaf graag deze kleurrijke vogel fotograferen, en dit jaar is dat mij voor het eerst gelukt.
De voornaamste reden dat ik ze niet eerder heb vastgelegd is dat ik niet zo’n fan er van ben om met vele tientallen fotografen bij een struikje of boom te gaan posten, dat heeft voor mij niet meer zoveel met natuur beleving te maken.

Dit keer echter was de Pestvogel waargenomen vlak bij het huis van een bevriende vogelfotograaf in de Noordkop, en ik was daar gisteren om samen met hem een dagje op pad te gaan. Uiteraard zijn we toen ook nog gaan kijken bij ‘zijn’ Pestvogels, en omdat er “slechts’ een stuk of zes andere fotografen waren was het te doen, temeer daar ik vrij snel een aantal aardige foto’s kon maken.

FGB_5148

De vogels zitten vaak met een groepje hoog in een boom om dan een paar keer per uur naar beneden te duiken, naar een bessenstruik, en zich daar tegoed te doen aan dit eten. Het lastige is dan natuurlijk dat ze tussen de takjes zitten van de struiken, vaak er net achter, of de AF ligt op het takje, kortom: lastig om een beetje knappe foto te maken.
Je moet het dan ook hebben van geluk, goed opletten op de achtergrond en veel foto’s maken. Ik heb de foto’s geschoten vanaf mijn Sirui statief met schommelkop, de Nikon 300mm f/4 ED met Kenko 1.4x TC er op, en ik kon redelijk kort bij komen want op zich zijn de vogels niet echt schuw zolang je je rustig houdt.

FGB_5166-2

Bovenstaande foto, net een besje pakkend is een mooi moment, jammer genoeg was wel even de zon weg.
Maar wat later kreeg ik een paar kansen om de Pestvogel redelijk vrij er op te zetten en dat leverde toch wel weer mooie plaatjes op.

FGB_5168-2

De achtergrond hier is een woonhuis, want het groepje zat gewoon in een nieuwbouw wijkje, in een boom bij een platsoentje.
Na een minuut of twintig begonnen ze luid te kwetteren, in overleg of ze zouden blijven, maar er werd besloten om dit gebied voor gezien te houden want de rest van de dag zijn ze er niet meer waargenomen.
Gelukkig had ik vlak daarvoor nog een exemplaar laag in de boom kunnen vastleggen met alleen de strakblauwe lucht als achtergrond.

FGB_5191

Vrij snel na het vertrek van de Pestvogels hielden wij het ook voor gezien en zijn op pad gegaan naar onze favriete Futen stek, maar dat laat ik de volgende keer zien….

8 Replies to “Pestvogel”

  1. haha, nee, een soortenjager ben ik niet echt hoor, zeker niet als heel fotograferend Nederland daar als vliegen op de stroop op af komen! Maar het was een leuke bijkomstigheid toen ik met mijn fotomaatje op stap ging…. 🙂
   En de futen beginnen al op gang te komen…

   grt, Frank

 1. Prachtig. Ik moet mijn eerste pestvogel nog zien. Ik vind de foto’s heel geslaagd. Ik vind een paar takjes niet zo erg. Het is tenslotte waar ze op dat moment zitten. Maar die laatste foto is wel extra mooi.

  1. dank je Roos, zoals ik al schreef zitten deze overwinteraars ook meer in het noorden van het land. Op waarneming.nl kan je altijd even kijken of er nog wat exemplaren zijn doorgevlogen…:-)

   grt, Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *