Kanoet

Gisteren ben ik met natuurfotoforum collega Frans Bruinsma naar de kust bij Den Helder geweest met prachtig winterweer, enkele graden vorst en weinig wind om te kijken of we nog wat kustvogels konden vastleggen. Er zat van alles, Steenlopers, Scholekster, vele soorten meeuwen, Wulpen, maar onze aandacht werd getrokken door een paar Kanoeten die vlak langs de vloedlijn aan het foerageren waren.

500mm, 1/400s. bij f/7.1 en iso 220

500mm, 1/400s. bij f/7.1 en iso 220

We gingen rustig (door de sneeuw) naar beneden de dijk af op afstand en vervolgens liepen we langzaam richting de Kanoeten. Op gepaste afstand zijn we toen gaan zitten en hebben geprobeerd de vogels vanuit zo laag mogelijk standpunt te fotograferen. Dat moet een grappig gezicht zijn geweest: twee mannen die op hun knieën met hun kont omhoog door een hoekzoeker zaten te loeren naar de Kanoeten. Door rustig op onze plek te blijven kwamen de vogels steeds dichterbij…

500mm, 1/500s bij f/7.1 en iso 200

500mm, 1/500s bij f/7.1 en iso 200

Het was halverwege de middag met mooie laagstaande zon, dus we hadden prachtig licht op de vogels. Het lage standpunt (ligpunt…:-)) geeft een intiem beeld van de vogel, en je kan ook goed zien wat ze allemaal tussen de basaltblokken weghalen.

500mm, 1/400s bij f/7.1 en iso 200

500mm, 1/400s bij f/7.1 en iso 200

De meeste foto’s heb ik gemaakt zonder beeldstabilisatie aangezien ik de camera met de lensvoet in het zand liet steunen en zo een zeer stabiele ondergrond had. Het water kwam snel op en op een bepaald moment (ik zag alleen nog water door de zoeker) keek ik op en net op tijd, iets later en ik had gewoon in het water gezeten….

500mm, 1/500s bij f/7.1 en iso 200

500mm, 1/500s bij f/7.1 en iso 200

500mm, 1/500s bij f/7.1 en iso 200

500mm, 1/500s bij f/7.1 en iso 200

Dit vind ik toch de leukste manier van vogelfotografie. Je wint het vertrouwen van de vogel door je rustige gedrag en kan daardoor vanaf laag standpunt dit soort foto’s maken, dat is echt genieten. Nadat we vele honderden foto’s hadden genomen slopen we weer rustig achteruit om de Kanoeten verder met rust te laten….Het was een mooie beleving!

3 Replies to “Kanoet”

  1. Foto 2 is werkelijk subliem!
    Ik zie bij al je afbeeldingen het diafragma en sluitersnelheid afzonderlijk vermeld staan, mag ik dan veronderstellen dat je niet in de P stand fotografeert, maar in M?

    1. Dank je Fernand. Vrijwel al mijn foto’s maak ik in de A stand, ofwel diafragma voorkeuze. Alleen in geval van vluchtfoto’s zet ik de camera in S (of Tv voor Canon gebruikers), ofwel sluitertijd voorkeuze. P gebruik ik eerlijk gezegd nooit, M in zeer lastige lichtomstandigheden zoals in de schemering, concerten, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *