Alweer de IJsvogel….

Ook vandaag kon ik de drang niet weerstaan om de IJsvogel te observeren. Het licht was niet optimaal, een grauwe dag, maar dan springen de kleuren van de vogel er des te meer uit. Omdat de vogel zo ongelooflijk snel kan bewegen wilde ik toch de sluitertijd vrij kort houden, maar met weinig licht gaat dan de ISO weer omhoog, dilemma, dilemma… Omdat ik vrij dichtbij kon komen met de mobiele schuilhut kon ik wel hoge ISO riskeren.

500mm, 1/160s. bij f/7.1 en iso 500

Bovenstaande foto laat de vogel nu eens zien met een mooie riet achtergrond, zittend op een rietstengel. Het is fascinerend om te zien hoe, als de wind de rietstengels doet bewegen, de kop van de vogel gefixeerd blijft op een plek terwijl het onderlijf met de rietstengel heen en weer beweegt. Zo kan de concentratie op een mogelijk visje optimaal blijven.

500mm, 1/250s. bij f/6.3 en iso 640, -2/3 stop belichtingcompensatie

Onderstaande twee foto’s proberen een indruk te geven van de beweeglijkheid van de IJsvogel, bij de eerste kun je zien dat z’n linker pootje goed scherp is, de rest van de vogel beweegt, hij moest even de kop uitschudden. De laatste foto toont duidelijk de watersporen als er met de kop geschud wordt, ook hier weer zijn de pootjes perfekt scherp.

500mm, 1/250s. bij f/6.3 en iso 1000

500mm, 1/250s. bij f/6.3 en iso 1400, -1/3 stop belichtcompensatie

Alle foto’s zijn gemaakt met de Nikon D300s en de Sigma 50-500 OS, lichtmeting ingesteld op spotmeting, foto’s uit de hand, steunend op het autoraam. Nog eentje dan…

500mm, 1/250s. bij f/6.3 en iso 1100

One Reply to “Alweer de IJsvogel….”

  1. Heb genoten van die prachtige platen. Ben sinds heel kort ook in het bezit van deze sigma lens en moet maar aan het oefenen.
    Vriendelijke groet, Niek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *