IJsvogel in al z’n glorie….

Na afgelopen vrijdag de prachtige vossen gefotografeerd te hebben, heb ik de dag daarna Nederlands favoriete vogel, de IJsvogel van dichtbij kunnen vastleggen onder goede omstandigheden. Er blijft natuurlijk altijd wat te wensen over maar deze foto’s zijn de beste opnames die ik ooit van dit prachtige vogeltje heb kunnen maken. Ik heb dan ook een topdag gehad!

500mm, 1/160s bij f/7.1 en iso 450, +2/3 stop belichtingscompensatie

Ik had de vogel bijna vol in beeld met de Sigma 50-500 OS op 500mm, dus veel detail te zien omdat er bijna niet uitgesneden hoeft te worden. Bij alle foto’s had ik de Auto ISO ingesteld met een minimum sluitertijd van 1/160 seconde. Dit is een superhandige functie van de Nikon D300s camera, je kunt de ondergrens van je sluitertijd aangeven, als er te weinig licht is dan zal de camera automatisch de ISO verhogen tot de jou aangegeven waarde, welke ik dan meestal op ISO 1600 heb staan. Je hebt zo dus behalve je sluitertijd en diafragma nog een derde belichting variabele ter beschikking. Ik gebruik meestal diafragma f/7.1, dit is een derde stop gediafragmeerd t.o.v. de volle lensopening bij 500mm en hierdoor win ik net nog wat aan scherpte en contrast met de Sigma lens.

Bij de volgende foto had ik graag een snellere sliuitertijd gehad voor nog meer ‘bevriezing’ van de vogel, maar zo blijft er nog weer wat te wensen over. Het was een geweldig moment om mee te maken, ik zag het vogeltje wegvliegen, volgde snel met de camera, en tot mijn verbazing hing de vogel op een meter of 6 van mij stil in de lucht te ‘bidden’, speurend in het water, om na een seconde of 3 weer terug te keren op een takje.

500mm, 1/160s bij f/7.1 en iso 320, +2/3 stop belichtingscompensatie

500mm, 1/160s bij f/7.1 en iso 320, +2/3 stop belichtingscompensatie

Gelukkig hing de vogel zo mooi stil dat het kruintje mooi scherp is, en ik vind het zelf bijna enegelachtige platen geworden zo met de sneeuw als achtergrond. Daarna liet de IJsvogel mij nog al z’n kanten zien, en door de sneeuw werd het licht ook mooi gereflecteerd. De belichtingcompensatie was nodig vanwege de witte achtergrond, en ik heb verder ook spotmeting gebruikt op de vogel. Alle foto’s zijn uit de hand, steunend op het autoraam geschoten, met dank verder aan de beeldstabilisatie van de lens.

500mm, 1/160s bij f/7.1 en iso 320, +2/3 stop belichtingscompensatie

500mm, 1/160s bij f/7.1 en iso 320

500mm, 1/160s bij f/7.1 en iso 250, +1/3 stop belichtingscompensatie

Het zal nog lastig worden om deze foto’s te verbeteren, uiteraard zou ik graag nog foto’s met gevangen vis willen maken, of van een paring, of langsvliegend, of…..Gelukkig, er zijn nog genoeg redenen te bedenken om snel weer bij de IJsvogel te gaan kijken.

2 Replies to “IJsvogel in al z’n glorie….”

  1. Beste Frank, Ik heb een verzoek. De fotos zijn fantastisch. Mijn vrouw en ik hebben jaren lopen struinen om de ijsvogeltjes te ontdekken en te bekijken. Helaas is mijn vrouw twee maanden geleden overleden. Ik zou graag een afbeelding van een van jouw foto,s op haar grafsteen laten graveren. ( in glas) Wat en hoe ben ik jou verplicht. Ik neem aan dat jij rechten hebt en kosten hebt moeten maken. Kan ik mijn idee uitvoeren en hoe moet ik hiermee omgaan.
    Groet Renko van Velze,
    Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *