Zweefvliegen

Het gonst weer van de vele insekten in de tuin, en met name van de zweefvliegen. Deze insekten kunnen als een kolibrie stil in de lucht blijven hangen, ze lijken wat op bijen/wespen kwa kleuren, maar zijn totaal onschuldig en komen op de bloemen af. Er zijn een groot aantal soorten waar ik helaas de namen niet van weet, maar ik weet dat algemeen deze insekten in de categorie zweevliegen vallen. Onderstaand een aantal opnames gemaakt in de tuin, allen met de Nikon D300s en de Nikkor 85mm VR f/3.5 Micro lens.

al zwevend....

Boven de Hortensia, met de pootjes naar beneden hangend, klaar om te landen. Uit de hand geschoten, 1/500s bij f/8 en iso 200.

Deze is genomen bij 1/800s en f/5.6, iso 200.

1/200s bij f/7.1 en iso 220

1/200s bij f/8 en iso 360

En als laatste deze zweefvlieg, geschoten bij 1/250s bij f/5.6 en iso 200, wederom uit de hand. In de praktijk vind ik dit soort foto’s eigenlijk alleen maar goed te maken uit de hand, juist omdat deze zweefvliegen zo beweeglijk zijn. Verder is het ook veel makkelijker om van standpunt te veranderen en helpt de VR de eventuele trillingen te compenseren. Omdat de scherptediepte zo klein is fotografeer ik in dit soort situaties altijd met AF-C, ofwel continue autofocus, zodat echt op het moment van afdrukken nog opnieuw scherpgesteld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *