Lente

De lente is altijd een leuke tijd om vogels te fotograferen, want de trekvogels komen weer terug en er worden weer nesten gemaakt. En bovenal laten de vogels zich goed horen (de zangvogels dan) waardoor het voor mij makkelijker is om ze spotten.

FDX_9256

Fitis

Een vroeg voorjaars zanger is de Fitis, uiterlijk bijna niet te onderscheiden van de Tjiftjaf, maar als’ie gaat zingen des te meer! Het is een beweeglijk vogeltje, de hele tijd van tak naar tak springend en fladderend.

Fitis

Fitis

Dit voorjaar ben ik vooral bezig met het verkennen van een voor mij nog vrij onbekend duingebied, de Kennemerduinen, terwijl ik toch dichtbij woon!
Dit komt voornamelijk omdat ik de AWD vrijwel direkt in kan lopen en de Kennemerduinen toch nog vijf kilometer verder liggen. Maar sinds een tijd heb ik een e-bike, en je mag ook door dit duingebied fietsen, vandaar dat ik dit voorjaar vnl. foto’s aan het maken ben in de Kennemerduinen.

Er is een gebied met redelijk wat plassen, en bij een van die plassen zat een Rietgors uit volle borst te zingen. Ik kon de vogel heel rustig benaderen, heerlijk om dit te zien en te horen.

FDX_9741

Rietgors

Met het koppie fier omhoog, borst vooruit en maar z’n best doende om boven de andere zangers uit te komen, hetgeen niet makkelijk is voor de Rietgors.

FDX_9816

Grasmus

Een andere bekende voorjaarsvogel is de Grasmus,ook een prachtige zang dus op deze manier herken ik de vogel eerder dan op zicht. Het leuke is dat alle foto’s gewoon te voet zijn gemaakt, uit de hand, rustig bewegend en de vogels rustig benaderend. Dit levert voor mij toch de meeste natuurbeleving op, lekker in m’n eentje in de ochtend met de zingende vogeltjes.

FDX_9463

Blauwborst

Ook de Blauwborst zit graag in het struweel met Duindoorn en Meidoorn, en hoewel dit exemplaar zich koest hield kon hem spotten door z’n kenmerkende blauwe borst. Op een gegeven moment liep ik door een struiken gebied en opeens fladderde er een vogel neer op een tak, ongeveer drie meter van mij vandaan. De Blauwborst, zo dichtbij had ik hem nog nooit gezien!
Dankzij mijn razendsnelle Nikon D500 kon ik onderstaande foto maken, 500mm, het vogeltje vol in beeld, scherp, na tien tellen was’ie weer weg, wow!

FDX_9508-3

Blauwborst

Maar het meest bijzondere moment dit voorjaar was toch wel de ontmoeting met de Nachtegaal.
Ieder jaar strijken er vele tientallen exemplaren neer in de duingebieden, prachtig zingend, maar zien? Ho maar.
De vogel houdt zich schuil diep in de struiken, hoe vaak ik niet voor een struik heb gestaan waarvan ik zeker wist dat de vogel er inzat, en hoe ik ook keek en tuurde, ik kon’m niet vinden. Tot een paar dagen terug, hetzelfde patroon, ik loop rustig richting het sturikgewas waar de zang vandaan komt en opeens vliegt de Nachtegaal op en gaat iets verderop bovenop een struik lustig verder zitten zingen, prachtig!

FDX_9646

Nachtegaal

Kortom, het is weer genieten van de Zangvogels dit voorjaar!

4 Replies to “Lente”

  1. Ik kwam net per toeval op je site terecht en ben daar even blijven hangen: wat maak je prachtige foto’s! Echt geweldig. Op een prettige manier ben ik een beetje jaloers als ik lees over alleen, in de ochtend, struinen. Dankjewel dus, dat wilde ik even zeggen.

  2. Mooie foto’s weer van leuke soorten. De blauwborst met de ruimte eromheen vind ik ook geslaagd. En de nachtegaal zo vrij gefotografeerd, dat valt nog niet mee, ze zitten altijd zo verscholen.

    groet Wil

    1. Dank je Wil. Het grappige is dat ik de dagenerna nog regelmatig een Nachtegaal echt heb gezien i.p.v. alleen maar horen zingen in de struiken. Misschien zijn ze dit jaar wat nieuwsgieriger?!

      grt, Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *