Brilduiker

Een kort bericht over een watervogel die je niet heel erg veel ziet, de Brilduiker.
Ik vind het echt een heel erg fraaie vogel, en in de waterleidingduinen zitten diverse koppeltjes. Ze zijn behoorlijk schuw en dat maakt het lastig om ze te benaderen en goed te fotograferen. Bovendien heeft de Brilduiker man nogal felle kontrasten in het veren kleed, een metallic donker groene kop zoals bij de Wilde Eenden man maar dan verder een wit verenpak, een fraai geel oog en weer donkere tinten op de vleugels. Kortom, zeer lastig om goed te belichten als er felle zon op staat.
Gedempt licht heeft dan vele voordelen, de kontrasten zijn minder hard zodat er beter belicht kan worden, onderstaande foto toont de Brilduiker man op een bewolkte dag.

420mm, 1/320s bij f/6.3 en iso 450, -2/3 stop compensatie

Bij deze foto had ik geen hoekzoeker bij, maar ik lag wel op de walkant om de Brilduiker te fotograferen.
Maar een mooi winterzonnetje levert toch wel fraaier licht op, in de winter heb je natuurlijk altijd strijklicht, en het water (in de awd) toont dan altijd prachtig blauw. De onderstaande foto van weer de Brilduiker man is dan toch weer mooier, ondanks de wat hogere kontrasten.

500mm, 1/1250s bij f/7.1 en iso 500, -2/3 stop compensatie

De vogel zwom samen met z’n partner in één van de kanaaltjes in de AWD en ik ben gewoon weer gaan liggen bij de walkant, ditmaal met de hoekzoeker zodat ik de camera vlak boven water kon houden. Omdat de vogels zo schuw zijn zwemmen ze zo ver mogelijk van je af, dus dicht bij de walkant aan de andere kant van het kanaal, maar dat is gelukkig niet zo breed! Ook hier heb ik weer gecompenseerd om het wit niet over te belichten. Maar het belangrijkste is toch wel de enorme dynamiek van de Nikon D800, bij het “ontwikkelen” van de foto is er erg veel mogelijk om die dynamiek toonbaar te maken in de foto, iets wat met een crop camera veel moeilijker is en met een compact camera simpelweg onmogelijk. Dankzij de effectieve beeldstabilisatie op de nieuwe Nikon 300mm VR lens kon ik in combinatie met de Nikon TC17EII resulterend in 500mm tele, toch deze foto’s gewoon uit de hand schieten.

Zoals gezegd zie je in de AWD de Brilduiker meestal als stelletje, dus ik heb ook nog fraaie foto’s kunnen maken van het vrouwtje. Ze is iets makkelijker te belichten vanwege vnl. bruintinten, maar ik vind het ook wel een erg mooie vogel. Hieronder dus ook het vrouwtje, weer met hoekzoeker en mooi licht!

500mm, 1/1250s bij f/7.1 en iso 450, -2/3 stop compensatie

4 Replies to “Brilduiker”

 1. Erg mooie foto’s van een prachtige vogel, al vaak gezien op foto maar nog nooit met eigen ogen.
  Wanneer ik echter naar deze foto’s kijk dan lijkt het alsof ik er met mijn eigen ogen naar kijk.

  Misschien toch een kleine opmerking + tip m.b.t. tot de (vernieuwde) website;
  ik vind het erg jammer en best knap vervelend dat je telkens naar een nieuwe pagina wordt
  doorgestuurd wanneer je een foto aanklikt.
  Nadat je foto hebt bekeken moet je telkens een pagina teruggaan om het vervolg van de blog te lezen/bekijken.
  Ik vermoed dat jou website draait op WordPress template? Dan kan je bovenvermeld “probleem” makkelijk verhelpen door een plugin te installeren, nl. een “Lightbox” plugin.

  Indien gewenst kan ik jou wel een goede lightbox plugin aanbevelen waarvan ik trouwens zelf ook gebruik maak
  op mijn webstekje. 🙂
  Ik hoor het dan wel van je.

  Groetjes,
  Kirsten

  1. Dank voor je reaktie Kirsten!
   En bedankt voor je opmerking, ik heb er zelf nooit bij stil gestaan. Grappig genoeg gebeurt wat jij beschrijft juist niet bij het Brilduiker bericht, maar wel bij de anderen.
   Ik ben zeker geinteresseerd in een goede Lightbox plug-in, ik hoor het graag!

   grt, Frank

 2. dank je Wil, een voordeel van de winter vind ik wel dat je nooit echt félle zon hebt, de zon staat altijd laag. Alleen de eerste foto was met grijs weer, de andere foto’s met hulp van die lage winterzon…  ?
  grt, Frank

 3. Ze zijn mooi de brilduikers, je hebt ze bij het gedempte goed gefotografeerd. Een beetje bewolkt weer is meestal wel goed te doen, beter dan de felle zon.

  groet Wil
  ps je bent gelukkig lekker aan het fotograferen ondanks je “ogen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *