Een heel bekend vogeltje…..

Hoewel minder algemeen dan vroeger, toch is de Huismus, ofwel Passer Domesticus, nog steeds een zeer bekend vogeltje waar de meeste vogelfotografen hun neus voor ophalen en zowiezo de meeste mensen nauwelijks naar kijken.
En dat is onterecht vind ik, want het zijn eigenlijk gewoon prachtige en vaak aandoenlijke vogels.

FGB_1585

Rond mijn huis in struiken en op heggen, en in het duinlandschap kan je iedere dag groepen met mussen vinden, en met een beetje moeite zijn die dan ook in een fraaie setting te fotograferen. Uiteraard is een natuurlijke setting voor deze vogels vaak op dakpannen en goten, maar met zoveel natuur in de buurt vond ik het leuk om ze eens in een dergelijke setting te laten zien.

FGB_1580

Een paar dagen terug ben ik naar buiten gegaan met mijn Nikon D7100 en de Nikon 300mm f/4 ED er op, zonder teleconverter, zonder statief, gewoon lekker uit de hand en ook nog met volle lensopening, want dan al levert deze oude telelens een perfekte scherpte. Zo kon ik dus de sluitertijden goed kort houden om bewegingsonscherpte (van mij en van de mussen) te voorkomen.

FGB_1613

Door te fotograferen bij f/4 krijg je ook nog eens een lekker zachte voor en achtergrond waardoor de musjes mooi los komen, zoals bij bovenstaande mannetjesmus goed te zien is. Als ze in struikjes zitten is het lastig om ze helemaal vrij te krijgen, er is bijna altijd wel een takje voor of achter hun, maar als het totaalbeeld goed is en de vogel zelf optimaal scherp dan stoort mij dat niet.

FGB_1562

Als ik dit soort foto’s zie dan denk ik er echt over om gewoon een Huismus projekt te beginnen, want al hun gedrag vastleggen is best een uitdaging. Ik heb nog nooit parende Huismussen gezien laat staan vastgelegd. Ook het wassen in zandkuiltjes is altijd een erg leuk gezicht. Het uitvliegen van jonge musjes: nooit gezien!
Kortom, er is genoeg te ontdekken bij dit zeer algemene vogeltje en vandaar dit “eerbetoon”.

FGB_1633

8 thoughts on “Een heel bekend vogeltje…..

 1. Mooie serie van de mus, ook “gewone” vogels hebben mijn aandacht. Liever een gewone mooi dan een bijzonder vogel lelijk op de foto. De foto’s zijn erg mooi van scherpte en kleuren, fijne achtergrond ook. Bij mij in de tuin zitten ringmussen, erg mooi, maar als er eens een verdwaalde huismus komt, ben ik helemaal in de gloria.

  groet Wil

 2. prachtige mussenportretten Frank! Ik wilde dat ze wat meer in onze tuin kwamen, net als 20 jaar geleden. Ze vlogen toen regelmatig onze keuken binnen om van het aanrecht wat kruimeltjes te snoepen….De snaaiers!

 3. Prachtig!!!!. Ben ook een fan van huismussen. Ik heb er zo’n 15 die elke dag komen eten uit de voedersilo.
  In elk geval moet ik zeggen dat je een zeer vaste hand hebt want mij lukte zulke scherpe foto’s niet. Ik heb deze lens ingeruild voor de Nikor 300 mm 4.0 VR. Scheelt ook een kilo aan gewicht.
  Fijne week,
  Roos

  1. Dank. je wel Roos! Ik ben zelf erg geinteresseerd in de nieuwe 300 VR, met name vanwege die VR en het gewicht. Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe vergeleken met de oude lens?

   grt, Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *