Damherten

De afgelopen tijd ben ik weer regelmatig in de Amsterdamse waterleidingduinen geweest, want het is weer tijd voor de bronst. Bij Damherten is dit altijd een maandje later dan bij Edelherten, daar was het eind september wel over. Ik heb van de afgelopen weken vele foto’s, en ik wil er nu een aantal laten zien onder verschillende weersomstandigheden en in verschillende settings. Twee weken terug heb ik ook nog een workshop gegeven in dit gebied en ook toen hebben de deelnemers vele herten kunnen fotograferen.

wpid1637-FGB_7633.jpg

Eerlijk gezegd vind ik bewolkt weer ideaal om de Damherten te fotograferen want dan heb je het minste last van harde schaduwen en opgebleekte witten (in hun vacht en staart). Verder probeer ik ook zoveel mogelijk het hert vrij te fotograferen, dus met een rustige achtergrond die lekker onscherp is waardoor het hert mooi los komt.

wpid1651-FGB_9148-2.jpg

Dit jaar heb ik niet veel gevechten gehoord en gezien, alleen soms wat gestoei onder de jonge bokken. Dit soort schermutselingen vinden helaas meestal onder de bomen en tussen de begroeing plaats, lastig om goed vast te leggen.

wpid1663-FGB_8358.jpg

Eigenlijk vind ik het steeds moeilijker worden om mooie originele foto’s te maken en hieronder laat ik een paar pogingen zien. Alle foto’s zijn gemaakt met de Nikon D7100 en de Nikon 300mm f/4 ED, soms met 1.4x TC. Ook zijn een groot deel vanaf statief gefotografeerd of vanaf eenbeenstatief.

wpid1641-FGB_7821.jpg

wpid1647-FGB_8112-2.jpg

wpid1659-FGB_9401.jpg

wpid1653-FGB_9234.jpg

wpid1643-FGB_7858-2.jpg

wpid1645-FGB_8077.jpg

wpid1639-FGB_7662-2.jpg

Als laatste nog een close-up van een bok die totaal niet schuw was en zo dichtbij kwam dat ik op 420mm alleen nog maar een kopportret kon maken, zelfs zonder gewei er op. De foto laat wel de kwaliteit van de Nikon 300mm + TC combi zien, je ziet zelfs het haartje voor het oog!

wpid1655-FGB_9351.jpg

8 Replies to “Damherten”

 1. Mooie foto’s laat je zien van de damherten. De herten die echt in de grassen staan, vind ik een mooie sfeer hebben. De close up is ook super. Ja het is lastig om origineel te blijven, het blijft zoeken. Maar dat maakt het ook wel weer leuk!

  groet Wil

  1. Dank Rob, het zit hem echt in de microdetails, maar inderdaad: de Sigma gebruik ik vrijwel niet meer, temeer omdat ik nu een aangenaam lichte set heb waar ik vele uren mee kan rondlopen.
   Alles goed met je?

   groeten, Frank

   1. Ja nu wel weer, we hadden even een dipje. Gedoe met rug, problemen met pijnstillers maar dat is gelukkig weer voorbij.
    Net terug van een vakantie in Beieren, het was er heerlijk en zo mooi. Zo’n mooi gebied, de ruimte en de rust, zou er zo willen wonen, alleen nog een dikke BMW dan haha, geintje. Nee, gaat gelukkig weer goed 😉

    Groetjes, Rob.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *