IJsvogel

Ik heb kort geleden weer eens de meest kleurrijke vogel van Nederland kunnen vastleggen, de IJsvogel. Ik had gehoopt om foto’s te kunnen maken van het vissen, want dat kunnen ze goed, maar dit keer bleef de IJsvogel langdurig poseren op een meter of zes afstand zodat ik veel fot’s heb kunnen maken vanuit de mobiele schuilhut.

500mm, 1/200s bij f/6.3 en iso 560

500mm, 1/200s bij f/6.3 en iso 560

Het zonnetje verlicht de vogel schuin van achter en opzij, niet de meest ideale positie, maar het is toch wel mooi geworden zo vind ik. Met dit soort direkte zon(tegen)licht moet er nog wel het nodige gedaan worden in de nabewerking, maar omdat ik altijd in RAW formaat fotografeer is dit geen probleem. Bij bovenstaande foto heb ik ook nog de tak waar de vogel opzit “ingekort”, dit heb ik in Photoshop gedaan.

500mm, 1/200s bij f/7.1 en iso 640 met -1/3 stop compensatie

500mm, 1/200s bij f/7.1 en iso 640 met -1/3 stop compensatie

Mijn camera/lens combo, de Nikon D300s met Sigma 50-500 OS, werd ondersteund door een rijstzak, beeldstabilisator uit, en door deze perfekte stabilisatie en een niet al te nerveuze vogel kun je perfekt scherpe platen schieten, ook al moest de ISO iets omhoog.
De reden dat er niet gevist werd is vermoedelijk omdat er ook eenden in dit slootje zaten (alles in de omgeving was dichtgevroren) en deze eenden woelen de bodem om door het zoeken naar voedsel waardoor het water troebel wordt. En aangezien de IJsvogel vist “op zicht” wordt het dan een stuk lastiger om z’n voedsel te vinden.

500mm, 1/200s bij f/6.3 en iso 320

500mm, 1/200s bij f/6.3 en iso 320

Deze laatse foto is genomen met spotmeting, om te voorkomen dat de foto overbelicht werd aangezien de achtergrond nogal donker was. Ook hier moet je weer het nodige “ontwikkel” werk verrichten, ik doe dat in Lightroom 4.3, maar dan krijg je ook een mooie foto vind ik!
En foto’s van een vissende IJsvogel komt nog wel een andere keer…..

2 Replies to “IJsvogel”

  1. Het is steeds een lust voor het oog, vooral die van mij, om uw foto’s te kunnen bekijken.
    Het bijhorende commentaar is erg leerrijk!
    Hoedje af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *