Tuinvogels bij weinig licht

Deze winterse dagen is er vaak weinig licht en ook nog vrij kort op een dag. Als je regelmatig vogels in de tuin hebt die op voer afkomen dan kan je ondanks de licht beperkingen een aantal dingen doen om toch redelijke foto’s te maken van de vogeltjes.
Zorg alleerst ervoor dat de afstand tussen jou en de vogels zo kort mogelijk is, liefst heb je de vogel vol in het zoekerbeeld. Uiteraard scheelt het of je Pimpelmeesjes of Vlaamse Gaaien in de tuin hebt en het is natuurlijk ook afhankelijk van de gebruikte brandpuntafstand. Het voordeel van deze manier is dat zelfs al moet je ISO behoorlijk omhoog, bij het verkleinen voor webformaat worden de ruispixels aanzienlijk kleiner omdat het vogeltje vol in beeld is.

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 1250

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 1250

De getoonde foto’s zijn allen geschoten met de Nikon D300s en de Sigma 50-500 OS f/4.5-6.3, liggend op een rijstzak in de raamopening. Houdt er rekening mee dat als de sluitertijd te langzaam is dat de beweeglijkheid van de vogel roet in het eten kan gooien, ook al is de camera perfekt ondersteund zoals op een rijstzak. Een ander nadeel van echt dichtbij is dat de scherptediepte ook heel klein is, zeker bij veel tele en een grote lensopening, maar zelfs bij mijn lens waar de volle opening ‘slechts’ f/6.3 is moet ik hier al rekening mee houden. En extra diafragmeren is geen optie want er is juist weinig licht en dan gaat de ISO weer omhoog…..

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 720

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 720

Als je werkt met een fullframe camera zoals de Nikon D600, 700 of 800 danwel de Canon 5d Mk2 of Mk3, dan heb je absoluut nog een ISO voordeel en kun je al snel twee stops hogere ISO kiezen zonder detailverlies. Ik moet het echter doen met een APS-C sensor, en ISO 1600 is echt wel het maximum wat ik kan gebruiken. Uiteraard is er tegenwoordig erg goede ruisverwijderingsoftware, mijn favoriet is Neat Image, maar ook Lightroom 4 is erg goed.

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 1250

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 1250

Verder is een goede belichting ook belangrijk, je kunt beter iets overbelichten en dan vervolgens het RAW bestand tijdens ‘ontwikkelen’ wat terugnemen in de belichting dan andersom. Als je een hoge ISO foto onderbelicht en je moet naderhand tijdens het ‘ontwikkelen’ ook nog donkere partijen gaan oplichten dan krijg je gegarandeerd nog meer ruis. Zowiezo is ruis storender in donkere partijen dan in lichte, en als je onderwerp een lichte achtergrond heeft dan heb je snel minder problemen met die ruis. Wel zorgen dat je belichtingscompensatie uitvoert, anders moet je de vogel weer oplichten!

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 450, +2/3 stop compensatie

500mm, 1/100s bij f/6.3 en iso 450, +2/3 stop compensatie

Zoals bovenstaande foto’s laten zien, je kunt echt nog wel fotograferen bij weinig licht als je aan een aantal randvoorwaarden voldoet. Je kunt natuurlijk ook wachten tot het lente wordt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *