Koolmees

De laatste tijd is het weer niet al te best, weinig licht, snel donker, kortom: niet het ideale fotografie weer om vogels in alle aktie vast te leggen! Dat betekent dat er gewoon thuis in de tuin gefotografeerd wordt, en wel heel veel Koolmezen. Volgens vogelorganisatie Sovon is er een ware invasie van de Koolmees, er zijn er afgelopen oktober ruim elf keer zoveel geteld als het jaar daarvoor!

Bij de foto’s die ik hier laat zien was er vrijwel ieder keer erg weinig licht, dus moest de ISO omhoog. Met mijn Nikon D300s kan dat nog redelijke foto’s geven tot ISO 1600, als de vogel maar dichtbij genoeg is zodat er niet al te veel hoeft te worden uitgesneden. En verder moet er natuurlijk wel wat gedaan worden aan het “ontwikkelen” van de foto, zoals altijd doe ik dit Adobe Lightroom 4.

Koolmees

500mm, 1/125s bij f/6.3 en iso 400, -1/3 stop compensatie

De eerste twee foto’s zijn nog gemaakt bij ISO 400, die dag was er af en toe nog een mager zonnetje. Ik had de camera ingesteld op diafragma voorkeuze, met een sluitertijd ondergrens van 1/125s in de Auto ISO instelling. Normaal is staat mijn camera op ISO 200, maar als de sluitertijd dus te lang dreigt te worden gaat automatisch de ISO omhoog

Koolmees

500mm, 1/125s bij f/6.3 en iso 400, -1/3 stop compensatie

Inmiddels ben ik zo vertrouwd met Lightroom, dat ik ben begonnen met het geven van workshops, meer info hierover kun je vinden op mijn website en wel precies op deze pagina. Tijdens deze drie uur durende workshop leg ik stap voor stap uit hoe je Lightroom als ideale digitale donkere kamer kunt gebruiken als je het maximale uit je foto’s wilt halen.

Ook op het gebied van ruis verwijderen is Lightroom tegenwoordig erg kundig, zodoende doe ik feitelijk alle bewerkingen nu alleen nog maar in Lightroom. Als er zo weinig licht is, dan moet je toch hebben van de spaarzame momenten dat de Koolmees even echt stil blijft zitten, en dat zijn er niet zoveel! Verder uiteraard de camera/lens combi op een statief en bovendien heb ik, door die lange sliuitertijden, meestal ook nog de beeldstabilisator aan staan.

Koolmees

500mm, 1/200s bij f/6.3 en iso 800

Bij de volgende foto was er zo weinig licht, dat de sluitertijd slechts 1/25 seconde bedroeg! Gelukkig bleef deze Koolmees even iets langer stilzitten, alleen de wind door de haartjes op de kop zorgen daar voor wat bewegingsonscherpte….

Koolmees

500mm, 1/25s bij f/6.3 en iso1600

En de laatste met een redelijke sluitertijd, iso 1600 en een wat lichtere loofbladeren achtergrond…

Koolmees

500mm, 1/160s bij f/6.3 en iso1600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *