Pimpel en Kool- meesjes

Nu de winter nadert is het weer tijd voor de tuinvogels, ze worden weer zichtbaar in de kale bomen en zoeken weer naar eten in de tuin. We hebben een leuke opstelling gemaakt met een fruitbomen tak waaraan behalve wat vetbollen ook nog bloesem zit. Ik heb vandaag de tak op een goede positie geplaatst kwa licht en heb vervolgens de foeragerende vogeltjes vanuit het open raam gefotografeerd.

Pimpelmees --- 500mm, 1/500s bij f/7.1 en iso 400

Dit pimpelmeesje ging even mooi zitten en zo kon ik dit plaatje maken. In eerste instantie had ik de tak op slechts een meter of drie van mijn foto positie gezet, maar toen leek geen enkele foto echt scherp. Hoe kan dat? Na wat rekenwerk bleek dat bij diafragma f/6.3 op de Sigma 50-500 OS op 500mm bij een afstand van drie meter de scherptediepte slechts 1 cm bedraagt! Nadere inspektie van de foto’s liet mij ook zien dat de oogjes telkens scherp waren maar de vleugels al niet meer. Vervolgens heb ik de tak een stuk verder weg gezet (~ 6 meter) en het resultaat was direkt zichtbaar. Een bijkomend voordeel is dat de vogels niet van mijn minste of geringste beweging schrokken, ik zit immers een stuk verder weg.

Koolmees --- 500mm, 1/250s bij f/7.1 en iso 400

De Pimpel- en Kool-mezen zijn toch de vogeltjes die konstant op de vetbolletjes afkomen, een enkel keer een Roodborstje, maar bijv. de Heggenmus zoekt liever de gevallen vetkorrels op de grond!

Koolmees --- 500mm, 1/320s bij f/7.1 en iso 400

Voor deze foto’s heb ik gewerkt vanaf statief, de kop vrij los zodat ik makkelijk de positie kon aanpassen en de beeldstabilisatie was aan. Overigens zijn bij alle drie de foto’s storende of lelijke elementen verwijderd in Photoshop.

One Reply to “Pimpel en Kool- meesjes”

  1. Beste Frank,

    Je maakt echt de beste natuurfoto’s die we ooit gezien hebben. Vooral die van de vogels vinden wij helemaal fantastisch. We genieten van je site!

    Groetjes,

    John en Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *