Bruine Kiekendief

Ik ben al een tijdje niet op vogelpad geweest, dus heb ik weer eens wat zitten bladeren in mijn archieven. Een aantal weken geleden kwam ik vrij onverwacht deze Bruine Kiekendief tegen in de Wieringerwaard, en heb een aantal foto’s kunnen schieten. Gelukkig stond de camera al goed ingesteld, nl. sluitertijd voorkeur met een redelijk snelle tijd. Ik heb de foto’s uit de hand moeten nemen vanwege de vliegbewegingen en omdat de vogel redelijk dichtbij was.

Bruine Kiekendief --- Nikon D300s, Sigma 50-500 OS, 380mm, 1/1000s - f/6.3 - iso 360

In dit geval is het ideaal dat de camera behalve de sluitertijd en diafragma nog een derde variabele heeft waarmee de belichting kan worden geregeld, nl. de gevoeligheid in iso. De camera stond ingesteld op een vaste sluitertijd van 1/1000s om de vliegbewegingen goed vast te kunnen leggen, er was niet echt veel licht dus de volle lensopening van f/6.3 werd hierbij gekozen door de belichting automatiek, maar aangezien dit niet genoeg was voor een goede belichting werd dankzij de Auto ISO ook nog de iso aangepast. In de camera kan worden ingesteld wat de bovengrens is van deze Auto ISO, meestal gebruik ik maximaal iso 800.

Bruine Kiekendief --- Nikon D300s, Sigma 50-500 OS, 380mm - 1/1000s - f/6.3 - iso 220

De laatste foto vind ik het mooist omdat er een mooi licht valt op het oog en de houding ook erg fraai is. Hopelijk kan ik binnenkort weer eens dit soort platen maken…..

Bruine Kiekendief --- Nikon D300s, Sigma 50-500 OS, 380mm - 1/1000s - f/6.3 - iso 220

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *