Flevolandse vogeltjes….

Afgelopen vrijdag ben ik weer naar Flevoland vertrokken om te kijken of ik weer de Zeearend kon fotograferen. Het was een bewolkte dag, met soms lastig licht, maar in Flevoland, en dan met name het Oosvaardersplassen gebied is natuurlijk altijd wat te beleven kwa vogels kijken. Aangekomen bij de kijkhut van de Lepelaarsplassen bleek het daar gezellig druk te zijn, sommigen zaten daar al vanaf zeven uur ‘smorgens (ik was er om half twee), in de hoop de Zeearend vast te kunnen leggen. Het merendeel van de bezoekers kwam om te fotograferen, en ik kon dus aanschuiven…

Voor de watervogels vind ik tegenwoordig de hut eigenlijk te hoog, maar bijv. de IJsvogel wil nog wel eens in de buurt op een stokje gaan zitten.

IJsvogel -- 500mm, f/7.1, 1/320s, iso 200

Op een gegeven moment, ik had er zo’n twee uurtjes gezeten en ik was bezig mijn spullen te pakken om verder te gaan, kwam de ‘verlossende’ uitroep: daar is ie! En inderdaad kwam de Flevolandse huismus aangezeild, eerst over het water en toen weer naar het (uiteraard) verste eiland. Vrij snel kwam er weer beweging in en kwam de vogel zowaar naar het dichtsbijzijnde eiland. Maar dat is nog steeds ver weg…

Zeearend komt aan --- 500mm, f/10, 1/400s, iso 200

Dan begint het wachten en hopen dat er iets gebeurd en/of dat de vogel nog dichterbij wil komen, want zelfs het eerste eiland ligt op ongeveer 120 meter vanaf de hut. Gelukkig gebeurde dat op een gegeven moment, de Zeearend kwam dichterbij dan ik ooit had meegemaakt en ging boven in een boom zitten, maar niet voor lang…

Zeearend vertrekt -- 500mm, f/7.1, 1/400s, iso 200

Even later landde de Zeearend in een verlaten Aalscholvernest nog dichterbij, alle fotografen konden hun geluk niet op! Zelfs de ring was goed te zien, het gaat hier om een jonge Zeearend die geboren is in dit gebied.

Zeearend in rust -- 500mm, f/7.1, 1/400s, iso200

Met deze grijswitte lucht was het belangrijk om de belichting te kompenseren, in dit geval 2/3 stop overbelichting. Overigens zit de vogel hier ongeveer 50 meter van de hut volgens de EXIF gegevens.

Toen de Zeearend weer vertrok besloot ik dat ook te doen maar niet voordat ik nog een paar andere plekken had bezocht. Wandelend terug naar de auto was een grote groep spreeuwen zich tegoed aan het doen aan bramen, helaas is geen enkele foto daarvan echt topscherp, maar één Spreeuw wilde wel even mooi poseren.

Spreeuw -- 500mm, f/6.3, 1/200s, iso 200

Aangekomen bij een andere hut, welke direkt op de Oosvaardersplassen kijkt, was daar vlak voor de hut een Lepelaar aan het foerageren en daar heb ik tot slot nog een aantal mooie platen kunnen maken, zeker omdat de vogel echt behoorlijk dichtbij kwam regelmatig.

Lepelaar met druppel -- 500mm, f/6.3, 1/1000, iso 200

Lepelaar -- 500mm, f/6.3, 1/320s, iso 200

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *