De vogelkolonie…

Ik ben dit weekend maar weer eens gaan kijken bij de vogelkolonie bij Schellinkhout, en gelukkig zitten er nu weer veel vogels, met name Grutto’s, Tafeleenden, Scholeksters en natuurlijk Grauwe Ganzen en Kokmeeuwen. Ik ben dit keer waar mogelijk een stuk de dijk afgegaan om te proberen een iets lager standpunt te krijgen zonder de vogels weg te jagen. Ook wilde ik eens uittesten of ik een teleconverter kan gebruiken op de Sigma 50-500 OS, want dan heb ik een 700mm telelens! Nadeel is wel dat de autofocus niet meer werkt, ofwel handmatig scherpstellen. Gisteren had ik van een tiental foto’s slechts enkele scherp en onderstaande Grutto is éénvan die foto’s….

Grutto

De foto is genomen vanaf statief op 700mm, 1/200s bij f/11 en iso200. Ik heb de beeldstabilisator aangelaten om het handmatig scherpstellen makkelijker te maken. Het lastige is vooral dat de scherptediepte echt minimaal is, in dit geval ongeveer 10cm dus je zit er al snel naast!

De voglende plaat is een paar Tafeleenden met op de achtergrond de kont van een Grauwe Gans….

Kuifeenden

Je kunt hier goed zien dat deze eenden een paars-achtige glans op hun kop hebben, erg mooi vind ik dat. Ondanks dat deze foto vandaag is geschoten is de belichting exakt hetzelfde als bij de Grutto, ook vanaf statief.

Kokmeeuwen

Op de eilandjes in het water broeden altijd Kokmeeuwen, ze zijn zich nu alweer duidelijk aan het nestelen. Hier was ik nog lager gaan zitten voor een mooier standpunt. Bij deze foto is de sluitertijd 1/400s, f/11 en iso 200, weer op 700mm vanaf statief.

Grauwe gans

Deze Grauwe gans kon ik vastleggen door met de camera een centimeter of 30 boven de grond te zijn, het statief stond zo laag mogelijk en ik moest half liggend scherpstellen! Een hoekzoeker zou in dit geval wel erg nuttig zijn, temeer daar deze hoekzoeker ook nog eens 2x kan vergroten wat erg handig is met scherpstellen! Deze is weer genomen met 1/200s bij f/11 en iso 200. Alle foto’s zijn ‘ontwikkeld’ in Lightroom 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *